Is de mens door de toenemende welvaart de afgelopen 30, 40 jaar minder krtisch geworden ten aanzien van zijn voedsel? Ongetwijfeld. Als je ziet wat er in snackbars wordt verkocht dan draait je maag in je lijf om. Groene, gele, rode en bruine "eetwaar" waar dan naar believen nog een kwak gele, rode of bruine smurrie overheen kan.
Dit heeft toch meer weg van een hondendrol maar wordt als heerlijke smikkelhap verkocht.
En over gebrek aan belangstelling niet te klagen. Overal zie je reeds in de vroege ochtenduren smakkende, kauwende opgeblazen mensen van deze troep eten. Rookworst van de Hema (bij Unox gemaakt) smaakte volgens een keuringscommissie zuur, was klef en "boerde" op.
Maar het grootste schandaal voor de "gezonde" eter is ons dagelijks brood. Waar je vroeger nog heerlijk stevig, krokant brood bij de bakker kon kopen, moet je het nu doen met iets dat meer op watten lijkt dan op een stevige boterham. Met dit onontbeerlijke voedsel wordt bovendien ook nog behoorlijk geknoeid. Conserveringsmiddelen gaan er in en BROODVERBETERAAR! Een in de biotechniek ontwikkelde stof om het brood nog een beetje smaak te geven. Als u denkt een mooi donkerbruin boerenvolkorenbrood te kopen dan bent u voor de gek gehouden. Volkorenmeel is op zich niet donker van kleur, voor de mooie bruine kleur worden er weer extra stoffen aan toegevoegd. Schrijver dezes spreekt uit ervaring, hij bakt al vele jaren zelf zijn brood omdat hij het slappe bakkersprodukt niet meer door zijn strot kon krijgen. De conclusie moet dus luiden dat de meeste mensen niet kritisch (meer) zijn maar als vraatzuchtige Tasmaanse duivels alles eten wat op hun weg komt. Denkt u er maar eens over na als u tijdens een borrel op kantoor of bij uw buren op vlammetjes
of kroketjes wordt getrakteerd, produkten waarbij vlees in het geheel geen rol meer speelt, wel het afval dat voor directe verkoop niet meer geschikt is.