dinsdag, januari 10, 2012

IS DIT NU TE VEEL GEVRAAGD? DEMOCRATIE1

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Tja, wat wil je hier nu mee aantonen ? Dat er geen rechtstreekse afstammingslijn is tussen de huidige koningin en de oorspronkelijke Nassaus ? Maar dat weten we toch allang ?

Er is niets nieuws onder de zon. René van Nassau, zoon van Hendrik van Nassau en Claudia de Chalons, was de eerste die zich van Oranje-Nassau noemde. Hij erfde het prinsdom Orange van zijn moeder. Toen hij in 1544 sneuvelde stierf feitelijk het eerste 'huis' van Oranje-Nassau uit en ging de titel over op zijn neef Willem. Met het kinderloos overlijden van stadhouder Willem III, de achterkleinzoon van Willem, ging de titel over op de nakomelingen van Willem's broer Jan VI.

Wanneer Beatrix in een 'normale' familie was geboren, was ze natuurlijk allang geen Nassau meer geweest, net zo min als Willem-Alexander dat is. Hij had dan Von Amsberg geheten, Beatrix zur Lippe-Biesterfeld, Juliana von Mecklenburg-Schwerin. Aan de andere kant, volgens de huidige wetgeving mogen kinderen toch ook de naam van de moeder dragen ?

Ieder land, iedere cultuur, heeft behoefte aan symbolen. In Nederland is dat toevallig het koningshuis, en dat symbool wordt mede 'gevoed' door de geschiedenis van het huis Oranje-Nassau, die tamelijk sterk verbinden is met de Nederlandse geschiedenis en aan de hand waarvan de geschiedenis ook goed te vertellen valt.

Dat is natuurlijk een hele andere discussie dan de vraag of een monarchie beter of slechter is dan een republiek. In principe zullen de meesten het er wel mee eens zijn dat een gekozen staatshoofd democratischer is dan een die er op basis van erfopvolging zit. Aan de andere kant lijken monarchieën, zeker die in Europa, als politiek systeem op dit moment een stuk stabieler dan republieken.


Met het overlijden van stadhouder-koning Willem III in 1702

1:01 p.m.  
Blogger De geconditioneerde mens said...

Het gaat mij in de eerste plaats om "democratie", dat wil zeggen dat we zelf ons staatshoofd kunnen kiezen. Nu moet je maar afwachten of degene die door erfopvolging op de 'troon' plaats neemt ook de capaciteiten heeft om ons land te besturen. Het is een veeg teken dat ons "koningshuis" op de vraag van de Russen om DNA-materiaal af te staan ontkennend heeft geantwoord. Dat doe je niet als je iets hebt te verbergen. Verder vind ik deze hele nep-oranje familie van een schandelijke inhaligheid en misdadigheid waar menig onderwereld figuur nog iets van zou kunnen leren.

1:23 p.m.  

Een reactie posten

<< Home